Blogi

Luontoisetujen-päivitys-vuodelle-2021-blog-cover-1200x500.png

Luontoisetujen päivittäminen vuodelle 2021

Jaa kirjoitus
 • 12
  Jakoa

Vuosi 2021 tuo mukanaan monta uutta ja mielenkiintoista tuttavuutta. Verohallinto julkaisi odotetusti liudan päätöksiä luontoisetujen verotukseen vuonna 2021. Niiden johdosta viimeistään nyt onkin hyvä tarkistaa, että työsuhde-etujen asetukset ja ohjeistukset ovat ajan tasalla. Ravintoloiden on hyvä tarkistaa, että lounashinnat on päivitetty ajan tasalle kaikissa maksupalveluissa. Tätä varten kokosimme tämän kirjoituksen loppuun listat asioista, jotka työnantajan, kauppiaan ja työntekijän kannattaa näin alkuvuonna tarkistaa.

Työnantajan on näin alkuvuodesta hyvä miettiä yrityksen henkilöstöetuja laajemminkin. Usein tässä kohtaa mietitään, tulisiko etuja laajentaa. Luontoisetujen päivittäminen vuodelle 2021 voi tuntua monimutkaiselta urakalta, mutta yleisimmät käytännöt ja vaihtoehdot ovat yksinkertaisia. Verotussääntöjen ohella työnantajan kannattaa tarkistaa, millaisia ratkaisuja Eazybreakin kaltaiset kohdennetut maksuvälineet tarjoavat.

 

Lounasetu sopimusruokailuna tai mobiiliseteleillä, kotona tai konttorilla

Lounasetu sopimusruokailuna tai lounasseteleillä, kotona tai konttorilla

Lounasetu on alun perin luotu varmistamaan, että suomalaiset työntekijät syövät monipuolisesti sekä terveellisesti ja jaksavat tehdä töitä paremmin. Tämä tarve ei ole poistunut näinä poikkeusaikoina mihinkään, vaan päinvastoin. Kotitoimistolla monipuolinen lounas jää usein väliin tai sen virkaa ajavat välipalat ja kahvi.

Verohallinto päätti viisaasti sallia kotiinkuljetuksen maksamisen lounasedulla ainakin vuoden 2021 loppuun saakka. Tämä mahdollistaa maukkaasta lounaasta nauttimisen kiireisenkin työpäivän keskellä. Lisäksi monien kotien läheltä löytyy ravintoloista, joista voi hakea lounaan vaikka kauppareissun yhteydessä.

Lounasedun käyttö on perinteisesti järjestetty muutamassa sopimusruokalassa toimistotilojen lähettyvillä. Nyt kun työntekijät ovat siirtyneet suurilta osin etätöihin, lounasetu ei enää olekaan työntekijöiden hyödynnettävissä. Työnantajat pohtivatkin tällä hetkellä, miten henkilöstön hyvinvointia edistävän lounasedun käyttöä voitaisiin tukea kotitoimistoilla.

Näistä syistä johtuen moni yritys harkitsee nyt sopimuslounaan rinnalle sähköisiä lounasseteleitä. Niiden avulla työntekijät voivat nauttia ravitsevan lounaan myös kotikonttorilta käsin. Sopimusravintoloiden valintaa on myöskin syytä miettiä, jotta kaikki toimistojen läheiset sopivat ravintolat ovat työntekijöiden käytössään heidän palatessa täysipäiväisesti toimistoille.

Miksi kukaan tilaisi paperilounareita vielä 2020-luvulla?

Telefaksi, Space Invaders -peliautomaatit ja lounasseteli keksittiin 1970-luvulla. Yksi on edelleen yleisessä käytössä, tosin ilman yhtään hyvää syytä.
Lue lisää

 

Liikunta- ja kulttuuriedulla virkeyttä keholle ja mielelle

Liikunta- ja kulttuuriedulla virkeyttä keholle ja mielelle

Liikunta- ja kulttuurietu on ollut ylivoimaisesti suosituin lisäys etuuksiin viimeisen vuoden aikana. Yhä useampi yritys kokee liikunnan ja kulttuurin mahdollistamisen tärkeänä osana työntekijöidensä hyvinvointia. Myös hierontaetu on nostanut suosiotaan, sillä se tukee erinomaisesti palautumista liikunnan ja kulttuurin ohella. Voidakseen tarjota nämä edut henkilöstölleen yhä useampi yritys on ottanut Eazybreakin Combo -palvelun työntekijöidensä käyttöön.

Eazybreak Combossa työnantajalla on liikunta- ja kulttuurietujen lisäksi valittavissaan työmatkaetu sekä hyvinvointipalveluista hieronta- ja hammashoitoedut. Työnantaja voi valita yhdellä kiinteällä kuukausihinnalla haluamansa yhdistelmän näistä viidestä edusta. Lisäksi työnantaja valitsee, kuinka paljon Comboa jaetaan per työntekijä ja paljonko tästä kokonaissaldosta voidaan käyttää mihinkin etuun.

Näin Combosta voidaan rakentaa juuri niin joustava etuuspaketti kuin kullekin yritykselle sopii, ja noudattaa samalla jokaisen edun omia verotusarvoja. Myös laskutus yksinkertaistuu, kun eri etuuksien saldot yhdistyvät Comboon.

 

Hierontaetu sulattamaan lihasjumit ja helpottamaan stressaavaa arkea

Hierontaetu korjaamaan arjessa syntyneet lihasjumit

Hierontaetu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan – eikä mikään ihme, kun mietitään hieronnan terveysvaikutuksia. Hieronta nimittäin lievittää kipua, vilkastuttaa verenkiertoa, parantaa unenlaatua, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lievittää stressiä.

Etätöihin siirtyminen on osaltaan vaikuttanut hierontaedun suosion kasvuun, koska kuluttajat ovat osin unohtaneet itsestään huolehtimisen. Työnantajat ovat vasta tämän muutoksen myötä heränneet siihen, että “jotain tarttis tehdä” henkilöstön hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseksi. Verovapaa hierontaetu onkin työnantajalle helppo ja tehokas työkalu, joka sitouttaa henkilöstöä ja auttaa heitä palautumaan arjen menoista.

Eazybreakilla hierontaedun voi järjestää omana tuotteena tai Eazybreak Combolla yhdessä muiden valittujen etujen kanssa. Verohallinnon verotuspäätöksen noudattamiseksi käytössä olevat hierontapaikat valitaan muodostamalla niiden kanssa sopimukset palvelussamme muutamalla klikkauksella. Tämän jälkeen työntekijät pääsevät nauttimaan lihasjumien sulamisesta ja autuaasta rentoudesta hieronnan parissa.

 

Hammashoitoetu edistämään työntekijöiden työkykyisyyttä

Hammashoitoetu edistämään työntekijöiden työkykyisyyttä

Viime kuukausien poikkeusaikoina kuluttajat ovat laiminlyöneet suunsa terveydestä huolehtimista, osin toki hyvistäkin syistä. Suun terveydestä huolehtiminen on kuitenkin todella tärkeää, koska hampaiden ja ikenien terveydentila vaikuttaa esimerkiksi sydämeen ja aivoihin sekä ihmisen yleiseen terveyteen laajalti. Nyt kun ihmiset ovat vähitellen alkaneet varata aikoja hammaslääkärille, kunnalliseen hammashoitoon on syntynyt pitkiä hoitojonoja.

Auttaakseen henkilöstöään huolehtimaan suun terveydestä ja pysymään työkykyisenä työnantajat voivat tarjota henkilöstölle verottoman hammashoitoedun. Hammashoitoetu alentaa työntekijöiden omia hammashoitokuluja, jolloin yhä useammalla on mahdollisuus hoitaa hampaansa kuntoon yksityisillä hammaslääkäriasemilla. Hammashoitoetumme suosio kasvaakin jatkuvasti, ja se on ilahduttanut asiakkaitamme reilun puolen vuoden olemassaolonsa aikana oikein mukavasti.

Hammashoitoedun voi järjestää omana tuotteenaan tai osana Eazybreak Comboa. Edun käyttö laskutetaan etukäteen arvioituun käyttöön perustuen. Jotta hammashoitoedun verottomuuden ehdot täyttyvät, työnantajan pitää kirjata etu työterveyden ohjesääntöön. Ohjesääntö on useimmiten työterveyssopimus tai -vuosisuunnitelma. Työnantajan pitää myös valita hammashoitopaikat erillisillä sopimuksilla. Eazybreakissa nämä sopimukset muodostetaan muutamalla klikkauksella palvelumme kautta, eikä jokaista sopimusta tarvitse viedä ylimmän johdon kuitattavaksi.

Lisäksi kannattaa huomioida, että hammashoitoedulla saa ostaa vain tavanomaista ja kohtuullista hoitoa. Tämä tarkoittaa työkykyisenä pysymiseen tähtääviä hoitoja, kuten hammastarkastuksia tai hammaskiven poistoa. Tarkkaa vuosirajaa hammashoitoedulle ei aseteta, mutta yleinen käytäntö on tarjota etua joidenkin satojen eurojen arvosta vuosittain.

 

LUONTOISETUJEN TARKISTUSLISTAT VUODELLE 2021

Näin vuoden alussa luontoisetuja tarjoavien työnantajien, niitä käyttävien työntekijöiden ja maksuja vastaanottavien kauppiaiden on hyvä muistella muutamia tärkeimpiä asioita luontoiseduista. Mieliin on syytä palauttaa olennaisimmat verotuspykälät sekä käytännön ohjeistukset ja rajoitukset. On myös erittäin tärkeää varmistaa, että tieto näistä seikoista tavoittaa kaikki ketkä sitä tarvitsevat.

 

Kauppias

 • Mieti mitkä maksutavat teillä pitää olla tarjolla vuonna 2021.
 • Tarkista mitä maksutapoja voit lisätä verkkokauppaasi – esimerkiksi Eazybreakin voi lisätä mihin vain verkkokauppaan avoimen verkkomaksu-rajapintamme avulla.
 • Muista mainita eri maksutavoista asiakkaillesi – kuluttajan pitää nähdä viesti jopa 7 kertaa ennen sen ymmärtämistä.
 • Tarkista yhteystietosi, joita maksuvälineet käyttävät tärkeisiin tiedotteisiin – meidänkin viestejämme jää jonkin verran lukematta, koska yhteyshenkilön muutoksia ei päivitetä palveluumme.
 • Tarkista kassahenkilöstön ohjeistus.
 • Tarkista luontoisetujen verotusarvot 2021 – ovathan nämä myyjienne tiedossa?
 • Tarkista mitä palveluita milläkin edulla saa myydä. Esim. ei hierontaa liikuntaedulla, ei fysioterapiaa hierontaedulla jne.
 • Muista päivittää mahdollisten hintasopimusten arvot.

 

Työnantaja

Tarkista

 • Luontoisetujen verotusarvot 2021 – ovatko yrityksenne käytännöt ja asetukset ajan tasalla?
 • Yrityksen henkilöstöetujen kokonaiskuva – olisiko syytä laajentaa sopimusruokailun rinnalle lounassetelit? Entä olisiko syytä vaihtaa liikunta- ja kulttuurietu hieronnan ja hammashoidon sisältävään Comboon?
 • Työsuhde-etujen arvot ja jakaminen – kuinka paljon ja milloin etuja jaetaan?
 • Henkilöstön ohjeet luontoisetujen käytöstä: mitä etuja on käytettävissä, miten niitä käytetään ja mitä niillä saa tai ei saa ostaa.

Muistuta työntekijöitä

 • Työsuhde-etujen olemassaolosta
 • Etujen arvoista, jakopäivistä, omavastuista ja muista olennaisista käytännöistä
 • Mihin etuja voi hyödyntää ­– listaamme muutamia esimerkkejä alla

 

Työntekijä

Tarkista

 • mitkä kaikki etuudet sinulla on käytössä
 • millaisia rajaehtoja työnantajasi ohjeissa annetaan etujen käyttämiselle
 • että edut ovat latautuneet käyttöösi

 

Ideoita työsuhde-etujen käyttämiseen alkuvuodesta

Kun käytännöt ovat selvillä, täytyy keksiä mihin etuja voisi hyödyntää. Keräsimme blogiimme muutamia ideoita etujen käyttämiseen loppuvuonna. Monet kirjoituksen käyttöideoista ovat edelleenkin toteuttamiskelpoisia, joten kannattaa lukaista lista läpi. Lisää ideoita listaamme alla.

Liikunta- ja kulttuurietua voi hyödyntää joko vähän kerrallaan tai isomman määrän esimerkiksi lasketteluun tai erilaisiin jäsenyyksiin. Tuleva talviloma on oiva paikka käyttää etujaan mm. näihin liikunta- ja kulttuurilajeihin:

 • Kuntosalit
 • Golfvastikkeet tai -pelioikeudet
 • Uimahallit, vesipuistot, sisäsurffaus
 • Urheilukeskukset ja -opistot
 • Etävalmennukset
 • Padel, tennis, sulkapallo, squash
 • Laskettelu
 • Ohjattu liikunta (tanssit, jumpat)
 • Henkilökohtainen valmennus
 • Museot, näyttelyt
 • Konsertit ja keikat
 • Teatteri
 • Baletti
 • Ooppera

Jaa kirjoitus
 • 12
  Jakoa

Samankaltaisia artikkeleita