Yrittäjän luontoisedut

Verohyödyn kriteerit

Suomessa luontoisetuja sääntelee Verohallinto. Olemme koittaneet yksinkertaistaa kaikki olennaiset luontoisetuihin liittyvät asiat yhden kysymyksen ympärille: Mitkä ovat luontoisetujen verohyödyn kriteerit, joita tulee noudattaa luontoisetujen käyttämisessä?

Luontoisedut rinnastetaan verotuksessa rahapalkkaan, eli luontoisedut ovat muuna kuin rahana työntekijälle maksettavaa palkkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan ensimmäinen vaatimus luontoisetujen hyödyntämiselle on se, että edunsaajalle maksetaan rahapalkkaa. Esimerkiksi toiminimi-yrittäjä ei siksi voi ainakaan toistaiseksi hyödyntää luontoisetuja lainkaan.

Verohallinto ohjeistaa vuosittain, miten luontoisedut käsitellään verotuksessa. Yrittäjän kannalta vuotuisten ohjeiden olennaisin osa on se, miten paljon eri luontoisetuja saa jakaa verottomasti. Verohallinnon päätöksen mukaiset luontoisetujen laskentaperusteet vuodelle 2022 löydät alta.

Euromääräisten rajojen noudattaminen on yrittäjän vastuulla, mutta sen lisäksi luontoisetujen palveluntarjoajalle on asetettu lukuisia vaatimuksia kohdennettuun maksamiseen liittyen. Eazybreak täyttää kaikki nämä vaatimukset, joten asiakkaamme voivat keskittyä eduistaan nauttimiseen luotettavan palvelun avulla.

Lounasetu

 

Yhden lounassetelin arvon on oltava välillä 7,15 – 11,30 € vuonna 2022.
Lounassetelin nimellisarvosta (7,15 – 11,30 €) 25 % on verovapaata etua.
Työntekijä maksaa lounassetelistä 75 %.
Lounasseteleitä saa käyttää yhden kutakin kotimaan työssäolopäivää kohden.
Lounasseteleitä voi käyttää ainoastaan aterian ja sen kuljetuksen kustannuksiin. Lounasseteliä vastaan ei saa antaa rahaa, elintarvikkeita (esim. einespakkauksia) tai muita hyödykkeitä.

 

Liikunta- ja kulttuurietu

icon-sports-culture-cropped

 

Verovapaa etu on max 400 € vuodessa.
Itse edun lisäksi työntekijältä voidaan periä omavastuuosuus.
Työnantaja voi vähentää edun verotuksessa.
Maksuvälineellä voi maksaa vain Verohallinnon määrittelemiä liikunta- ja kulttuuripalveluita. Hieronta ei ole liikuntaa, joten hierontaa ei voi maksaa liikuntaedulla.

 

Työmatkaetu

icon-transportation-cropped

 

Työmatkaetu on verovapaa 3 400 € asti per vuosi.
Työmatkaetu on käytettävissä vain asunnon ja työpaikan väliseen liikenteeseen.
Verovapaus koskee vain henkilökohtaisia matkalippuja, ei haltijakohtaisia arvolippuja.
Henkilökohtaiselle matkakortille ladatun arvolipun, jolla voi myös maksaa mukana matkustavan toisen henkilön matkan, katsotaan kuuluvan verovapaan edun piiriin.
Etua ei voi käyttää lentoliikenteessä eikä tilausliikenteessä, kuten normaalissa taksiliikenteessä.

 

Hierontaetu

Eazybreak Hyvinvointi

 

Hierontaetu on verovapaa 360 € asti vuodessa.
Hierontaetu on verovapaa vain, jos työnantaja valitsee missä työntekijät voivat sitä käyttää.
Työnantajan valinta tietyn hierontaetupalvelun käytöstä ei riitä, vaan työnantajan pitää valita tällaisen palvelun verkostosta tietyt hierontapaikat. Eazybreak-palvelussa työnantaja valitsee henkilöstön käytössä olevat hierontapaikat muodostamalla niiden kanssa digitaalisia sopimuksia.
Fysioterapiaa ei voi maksaa hierontaedulla.

Tutustu Verohallinnon päätökseen vuodelta 2022 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista